Monthly Archives: November 2006

>lite senare på IT

>alla har gått hem utom jag och whaleman.
och helt otroligt nog finns det kaffe kvar i bryggaren.

nu kan det seriösa arbetet börja.

har varit sjukt trött idag. jag och gustav testade hur det är att gå till km på onsdagar nuförtiden och det var faktiskt riktigt roligt. 50cl tuborg guld på flaska för 25:- kan ju inte bli fel liksom.
peter kom förbi och efter två öl började han peppa på att raka skallen. han har bloggat lite om det idag.
jag pallade trots allt att hålla ett litet anförande om hur ip helper funkar i cisco-routrar och hur det går till teorin i vår miljö för mina kollegor på enhetsmötet. misstänker att det kommer youtuba:s upp filmer från folks mobiltelefoner i datagruppen.

en annan rolig grej på jobbet är en excel-fil som man fyller i sitt namn i för att anmäla sig till kommunledningskontorets julfest. där finns en kolumn för särskilda önskemål som IT-enheten missbrukar ordentligt.
i dagens version av filen så kan man t.ex läsa att mange önskar “en mjuk kudde att sitta på, tack!”, krille vill ha “ett doftljus på toa” och stefan vill ha grillchips. jag och robban skrattade helt hysteriskt när vi uppdaterade den.

vi har kommit fram till att ett problem vi har i nätet är att ibland fragmenteras UDP-paket som fraktar kerberos-biljetten och nekar datorkontot säker access till domänen. inte lugnt.

>asciiporr

>adminpappan kom med ett påhopp till min förra post.

tänker inte gå in djupare på ämnet idag, men jag kan dra en liten anekdot.

när vi läste en ciscokurs i nybro en gång så behövde vi hjälp av läraren. då behövde han veta vårat enable-lösen för att kunna gå in i våran utrustning och kolla vad vi gjort för fel.
efter att ha försökt säga lösenordet högt ett par gånger fick jag gå fram och rita det på whiteboarden.
lösenordet såg ungefär ut så här:
(_¤_) ~ ~c==3

jag säger inte mer än så.

>wargames

>förr när jag och kakan satt i helldesk så brukade vi fördriva dötiden med att
1. dricka onyttiga mängder kaffe.
2. öppna och försöka laga/hacka kaffeautomaten på plan 1 i nämndhuset
3. spela wargames.

vi spelade i stort sätt bara spel från gamla http://wargames.unix.se som senare blev http://www.dievo.org

ett wargame i datorsammanhang är som en tävling eller ett pussel för att lösa ett problem med sina hackingkunskaper. utmanande, svårt och roligt.

har försökt hitta våra gamla anteckningar från helpdesk, men hittar tyvärr bara ett. dock det vi använde mest. en utskrift av den vanliga 7-bitars asciitabellen med alla teckens värde i dec, hex, oct och html:

dievo verkar ligga nere nu. men om den kommer upp så ska jag kolla om våra gamla stats för kontot “bertilboo” ligger kvar.
åh nostalgi.

vid ett tillfälle så läste henke upp ett perlprogram ur huvudet medans jag skrev i terminalen som sedan löste ett problem. ett mycket vackert minne. henke själv bloggade om det tidigare idag.

ni som hatar när jag bloggar nördigt kan kolla på en film när en kille jag bor väldigt nära kissar i nästan 1.30 minut.

>helgen version 2

>ok. jag har varit i stockholm igen.
jag, micke, gurra och fanny kom iväg från kalmar runt 16 i torsdags.
första pausen var för att gå på bolaget i oskarshamn.

gustav hittade en rolig korvvagn:

sedvanlig paus i norrköping för att gå på max. jag försökte (som vanligt) jobba in “ultimate cheese”-målet (ett mål som inte finns med på några menybilder men som i korta drag bara innehåller burgare med lök, ketchup och ost. äts med fördel med pommes och en varm cheddardip till), men det gick hem sådär.
mellan norrköping och stockholm så ösregnade det och jag fick en ordentlig vattenplaning vid ett tillfälle, men det gick rätt bra ändå. gustav jockade och micke och han drack starköl. jag satt och morrade framåtlutad vid ratten och försökte se vägen.
på väg in i stockholm pratade fanny telefon med någon som verkade tycka vi hade tagit lång tid på oss att köra. fanny sa nåt i stil med: “suck, men dom har ju stannat och rökt varje halvtimme”

fredag:
jobbade en stund från hemma hos helena. sen drog jag in och mötte upp gurkan, micke och viktor på biblioteksgatan för skoinköp. gurra hittade ett par skor och jag sprang runt och letade efter vita herrstrumpor som inte kostar 200kr/st. lyckades hitta ett par tillslut.
vi skiljdes åt och jag och viktor stack till s:t eriksplan för att gå och kolla efter en jacka åt viktor i en 2:nd handbutik (vintage som man säger i storstan). gick inget bra för honom men jag lyckades hitta en snorsnygg skjorta från christian dior och en smal pianoslips! mkt bra.

jag och helena käkade japanskt och sen stack jag på förfest i missbrukarkransen och slöt upp med grabbarna.

pojke vs. gubbe:

skolden, burman och gustav:

lavve the man och datapata:

viktor, burman, micke, lavve, pata och johan:

när vi var lite lagom onyktra och helena hade slutit upp så drog vi till landet.
först spelade ett band som heter days. det var lite sådär tyckte jag. helt vanlig jävla gitarrbaserad indiepop. efter det drog GT igång. alla coola stod längst fram och brölade. lavve drog igång att alla skulle ropa sin stadsdel i kalmar istället för att ropa smedby.
mkt roligt.

“flickfavoriterna”:

efter gentle touch så spelade familjen. johan var skitfull men det gjorde inget. rolig spelning.
var så tagen att jag glömde fota.

vi sket i att gå vidare och åkte hem när banden hade spelat.

lördag:
marie antoinette på bio.
otroligt bra film. se den.
frågan är bara hur mycket radio dept kan ha fått för sina tre låtar på soundtracket. det är en riktig snackis.

istället för att gå på videodisco eller se lustans på eighties så stannade vi hemma och tog det lugnt.

helena, mat och bubbel:

för att slippa höja i vardagsrummet så mekade vi upp en liten setup med en laptop, en audiokabel och en tivoli pal för att kunna spela musik i köket medans vi åt: